Следвайте Гласове в Предлагаме ви два кратки анализа от мястото на

...
Следвайте Гласове в Предлагаме ви два кратки анализа от мястото на
Коментари Харесай

Два критични погледа към руската и украинската армии

Следвайте " Гласове " в
Предлагаме ви два къси разбора от мястото на бойните дейности в Източна Украйна. Те са от канала в Телеграм, прочут със своята съвестност, аналитичност и добра осведоменост за хода на военните действия. Каналът е съветски, само че не и агитационен и е критичен и справедлив към всичко, което става на бойното поле.

Най-силната войска в Европа: правилно ли е това. Анализ на за опциите на ВСУ
На фона на последните събития същите хора, които се присмиваха на ВСУ в интервала 2014-2021 година, внезапно започнаха да приказват за сякаш огромния гений на Залужний като боен водач, за усъвършенстваната командна система и за образцовата подготовка на вражеския личен състав. На украинското командване стартират да се приписват всички вероятни и невъобразими качества, трансформирайки украинския общоприет щаб в сходство на идеална военна машина.
Наистина ли е по този начин? 

Като отговор на въпроса, ето някои обективно доказани обстоятелства:
- Значителното числено предимство на ВСУ (украинската армия) по отношение на живата мощ от дълго време не е загадка за никого от двете страни на фронта. И не става дума единствено за несравнимо по-големия брой украински формирования на фронта, само че и за окомплектоването на съветските елементи: военните репортери нееднократно са посочвали съответни образци за батальони на съветските въоръжени сили с бройка на взвод.  
- Често украинското командване употребява численото предимство по първичен метод - като нападна с маси техника и пехота " челно ". Врагът понася загуби и се отдръпва... единствено с цел да се сблъска още веднъж с съветската защита след известно време на същите места.
Човек елементарно би могъл да одобри тези думи за агитация, единствено че те се удостоверяват от голям брой видеозаписи от региона на Николаевско-Кривой Рог. Най-скорошният образец е провалянето край Правдино, което коства на ВСУ десетина единици техника и пленници.
Съдейки по хронологията на боевете в южната част на страната, врагът настава във всички региони с упованието, че някъде съветската защита ще се разколебае и ще бъде пробита. За каквото и да било избавяне на сили не може да става дума: село Сухой Ставок към този момент се е трансформирало в нарицателно, защото е станало синоним на безцелното изпращане на украински елементи на заколение.
Телевизионните " говорещи глави " обичат да приказват за украинската " тактичност на дребните групи " и други напредничави решения. А на назад във времето се появяват от Давидов брод, където ВСУ потегля в офанзива в походна колона: откакто унищожава два танка, тя... просто стопира в намерено поле и е обстрелвана от съветската артилерия.
Ако съветските въоръжени сили са били подложени на критика за сходно нещо при започване на СВО, то украинското командване прави безусловно същото нещо 8 месеца след началото на войната.
И не, ние не подценяваме бойните благоприятни условия на ВСУ, а единствено настояваме за здравомислещ взор върху нещата. Защото надценяването на врага е съвсем по-вредно от подценяването му.
Горепосочените обстоятелства ясно демонстрират: украинските формирования под командването на същите генерали обективно понасят тежки загуби в жива мощ и техника при офанзиви на позиции, на които се отбраняват 20 души. Правят глупави неточности и работят по образец.
Те могат да изстрелват цели пакети с HIMARS в нищото и да дезинформират личните си командири за унищожени хранилища, които се оказват жилищни региони в Херсон, Перевалск и Первомайск.
Така че украинската армия може и би трябвало да бъде победена
Но е правилно и друго - в случай че въоръжените сили не престават да водят война с подразделения с бройка на батальон, в случай че не трансформират метода си към организацията на командването и системата за наказване и подучване на персоналния състав, обстановката на фронта няма да се промени.
Тогава врагът ще се възползва в цялостна степен даже от елементарното числено предимство: ВСУ към момента разполага с задоволително техника и жива мощ. 
-------------------
Причините за отстъплението на съветската армия
Роман Сапонков
1. Липса на ротация. Подразделенията на 126-та бригада се борят от март насам. Войниците излизаха в отпуск в най-хубавия случай за 5 дни. Седем месеца на фронтовата линия без ротация. Непрекъснати сражения, рани, опитни и обстрелвани мъже са избити от щаба в продължение на седем месеца поред. В края на август същите мъже разрушават 128-а закарпатска бригада на ВСУ, тъй че там е разгласен печал. След това същите мъже бяха оставени на позициите си. Украинците направиха ротация, изкараха 128 души на отмора, докараха спомагателни танкови елементи и месец по-късно ни смъкнаха от позициите ни. 
Чудеса не се случват, колкото и героични да са бойците ни, в случай че селото се пази от 15 души, а врагът нападна и обстрелва частите седем месеца поред, рано или късно единицата ще загуби боеспособност. 
2. Съдейки по характера на загубите, врагът е употребявал тактичност да се вклини сред нашите укрепления. В изискванията на див дефицит на пехота нашите седяха в укрепленията, т.е. в села и полета с насаждения. Врагът е прекарал месеци в разузнаване, с цел да открие места, където може да проникне сред укрепителните ни позиции. Редиците на нашите войски бяха мощно смутени, укрепленията бяха удържани, само че мобилните запаси или ги нямаше, или не бяха задоволителни, с цел да се реализира пробив.
Въстаниците се задържаха, само че още през първите няколко часа бяха обкръжени, сражаваха се, до момента в който свършиха боеприпасите, и си пробиха път. Армията разполагаше с толкоз малко сили, че даже не съумя да хване обкръжените мъже, а множеството от тях излязоха при нас. 
Времето беше неприятно, двете страни не използваха артилерия. Затова е разумно да се допусна, че в случай че разполагахме с избран брой тактически групи, оборудвани с тежки хеликоптери, способни да виждат на няколко километра, пробивът щеше да бъде спрян. Но нямам данни, че танкистите са се сражавали до последния човек, апелирам да ме извините, в случай че е по този начин. 
3. Момчетата на терен всеобщо оповестяват, че нашите тактически знаци, т.е. " Z " и " V ", са били нанесени върху оборудването на съперника, което е асъдействало за объркването в първите часове на борбата, когато фронтът се е сринал. Ако това е правилно, значи, че врагът разполага с американска мрежово-центрична система за ръководство на борбата, при която всички единици на бойното поле са свързани в мрежа и са обозначени на компютри, даже на равнище рота, да не приказваме за равнище батальон-полк. По този метод даже сержантът на рота в Humvee, БМП или Т-64 може да види на екрана къде са личните му подразделения и къде са другите и не го интересува какви знаци има върху бронята.
Ако това е по този начин, е доста неприятно, защото това е качествено ново равнище на надзор над войските. А нашето оттегляне е разследване от загубата на това уравнение.
 
Източник: ь

 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР